Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

@Petr _69 Kypr sice není v Shengenu, ale je (stejně jako Chorvatsko ) v EU, takže se na něj  povinnost testu před priletem do Polska nevztahuje. Jeste je vyloučeno Turecko, na základě mezistátní úmluvy.  

https://www.gov.pl/web/koronawir...y-schengen

0 Citovat

Tomáš _1 napsal(a):

v patek 4.3 odlet z VIE do MXP s Wizzair, před cestou do IT vyplněn PLF, na letišti ve vídni nikdo nechtěl, po příletu na MXP tak jen průchod a měření teploty - naprosto bez problémů, žádné ukazování cert nebo plf. 

cesta zpět 6.3 - odlet z MXP do VIE, důsledná kontrola covid passu, kamarád měl už více než 6 měsíců po 2 dávce a neměl booster, nepustili ho, museli jsme utíkat na antigen, který provádí na letišti, cena 20e hotovo za 20 min. naštěstí jsme to stihli. Ve vídni namátkové kontroly od vojáků, my uspesne prosli bez kontroly. 

Ze zajímavosti jsem si stáhl aplikaci čtečka a projel jeho QR a svítilo to zeleně, ale paní na letišti to měla červené - ivalid. 

Jinak všude v italii strikně vyžadován covid pass. 

Byli jsme na koncertě, zde byly "povinné" respirátory

Hodně lidí nosí respirátory ikdyž ráno venčí psa. 

 

 

Můžu se zeptat jak jste tam fungovali (restaurace, památky a pod) splnovali jste ten super green pass ?? Kamarád tedy asi nee když měl 6 měsícu po druhé dávce. 

 

Mám totiž stejný problém už mám taky víc jak 6mes a někde čtu na ten green pass dosáhnu s testem někde jen plné očkování. Děkuji

0 Citovat

BTS-SKP

v Blavě nikdo nic nekontroloval, jen pasy, žádné očkování

ve Skopje na letišti celnice chtěla vidět certifikát, ne ten QR kód, ten text, aby bylo vidět datum poslední dávky

 

14.3.2022 silniční přechod Makedonie-Kosovo: na hranicích z makedonské strany jen "češka, dobre pivo" na kosovské straně při vstupu se jen ptal "vakcinaca YES or NO"  a při cestě zpět, na kosovské straně "jen češka dobre pivo" a při vstupu do Makedonie jen "vakcinaca YES or NO" bez ukazování čehokoliv 

 

1 Citovat

Ahoj, kontrolovali v posledních týdnech na letišti v Tenerife při letu do Vídně (Ryanair) kromě boarding pasu a ID nějaké dokumenty vztahují se k Covidu či vstupní formuláře u Čechů?

0 Citovat

callux napsal(a):

Ahoj, kontrolovali v posledních týdnech na letišti v Tenerife při letu do Vídně (Ryanair) kromě boarding pasu a ID nějaké dokumenty vztahují se k Covidu či vstupní formuláře u Čechů?

Ne, byl to jen boarding pass a ID. 

0 Citovat

dnes návrat z Cagliari do Krakova.. odlet tam - poprvé snad několik dní dopředu vyprodané letadlo...  dost ukrajinců..., ale jen kontrola letenek a ID. Cagliari při výstupu nic a úplně prázdné letiště.. půjčení auta u italy car rent, místo opel mokka (svítila nějaká kontrolka) úplně nové tipo.. bylo mi to jedno, ale půjčovnu bych už nevolil znovu - strašně dlouho trvalo převzetí auta a i vrácení - zaparkovat, dovnitř k přepážce, zase zpět k autu, převzetí.. když tam je více lidí, tak je to snad na hodinu..ale zase vrácení depositu na kartě ještě dneska...:) zpátky letadlo tak 60%, jen BP a ID, v Krakově, jak je v poslední době zvykem, zase kontrola ID a ukazoval jsem i covid pass.. byl jsem 2 dny v horách nad Orosei a nikde nikdo.. ale špatné počasí, tak i možná proto, jen pro případné návštěvníky této části Sardinie - strašně klikaté cesty, ale fakt hodně - 80 km trvalo snad 2 hodiny... Cagliari taky minimum turistů.. moc se mi líbila pláž na jihovýchodě porto giunco - nádherný písek a nikde nikdo...v létě ale asi mraky lidí.. covid pass jsem za celé 4 dny nepoužil kupodivu ani jednou..

0 Citovat

Rakousko, víkendová lyžovačka ve Wilder Kaiser - jako v r. 2018, po covidu ani památky, nikde žádné roušky (kromě několika jedinců), žádné tečky... lidí všude plno, hospody praskaly ve švech. 

2 Citovat

let SKP-BTS

na letišti v Skopje jen ostraha u dveří do haly chtěla vidět certifikát o očkování, ani na něj nedívala, zajímal ji jen QR kód, v BTS u pasové přepážky jen stačilo ukázat český pas a nechtěli žádný z formulářů, které tam byly s výstrahou uvedené (trasovací formulář a formulář min. zdravotnictví)

0 Citovat

Malaga, Gibraltar. Cesta Prg-Malaga  se Smartwings, prudili ohledně zavazadel, letadlo kromě možná 2 míst zcela plné. Kontrola vstupních dokumentů do Španělska ,tyto kontrolovali i na letišti v Malaga. Španělsko- Andalusie rousky pouze v obchodech a pouze někde. Gibraltar vstup pouze na pas, celý Gibraltar bez rousek a jakýkoliv restrikci. Co nás překvapilo, byli jsme zde v r.2019 cena lanovky a rezervace, kterou procházíte při cestě zpět do města, v r.2019 17 liber lanovka +rezervace, 2022 30 liber to samé. Počasí pěkné  občas deštík což k jaru patří. 

0 Citovat

Včera návrat PRG - CIA - PRG s Ryanair - na cestě tam v ČR kontrola BP a ID, v Římě covid pass přes čtečku, při odletu pohledem covid pass hned při příchodu na letiště, poté BP a ID, příletový formulář do Itálie nikdo nechtěl. Takže jinak docela poctivě, v letadle při obou směrech respirátory povinné, lidi jen s rouškama nechtěli pouštět. V Římě respirátory/roušky v MHD a obchodech všude, na ulici ne. Do Colossea a do vatikánských muzejí kontrola úplně všeho, včetně teploty a scanneru tašek.

Jinak přes den 18´C a polojasno, město super, ale nedokážu si představit ten masakr lidí v sezoně, i teď byly davy téměř všude.

0 Citovat

Turecko - žádná kontrola očkování/testů při příletu ani odletu. HES kód už nikdo nevyžadoval během 2 týdnů. Roušky nosí většina lidí v Istanbulu ve vnitřních prostorách, venku nikdo. Mimo istanbul frekvence nošení klesá. Napomínání za nenošení roušky jsem viděl za celou dobu jen dvakrát - v busu z letiště a na lodi Bursa–Istanbul.

 

Irácký Kurdistán - kontrola PCR testů při příletu. Roušky jinak nenosí prakticky nikdo a nikde. PCR test je vyžadován i při odletu z Erbilu, ale naštěstí je levný a výsledek v ten samý den. (Pokud by někoho zajímaly podrobnosti ohledně Iráckého Kurdistánu, ptejte se.)

2 Citovat

Od pátka do neděle Bergamo a Milano. Na hotelu, v každé restauraci, baru i byť jen na zahrádce, tak načítali QR kódy přes aplikaci. V sobotu kontrola policie certifikátů i před nástupem do lanovky v Bergamu.

A všude mraky lidí.

0 Citovat

Praha - Ženeva s easyJet: letiště spíše bez roušek, na gate upozornění na nasazení roušky. Město bez prakticky roušek, povinné jsou v MHD. A třeba na lodi zdvořile, ale jasně vynucovány.

0 Citovat

z Kolumbie.. a bolo báječne.. skvelé jedlo, lacné hotely,chutný ron Medellin, milí ludia, šťavnata krajina, pekné baby, slabší karibik....netreba mať strach z cestovania po COL ..

0 Citovat

vcera som sa vratil z roadtripu na Ticu cez Madarsko, Srbsko, Bulharsko a Rumunsko. Na ziadnej hranici covid kontroly, ziadne ubytko nic nevyzadovalo, rusko/respirator som nemal nikde.   

0 Citovat

Kamarádi, nemáte nejaké info/osobné skúsenosti z Cypru? Máme letenky na víkend a tie informácie sa strašne rôznia.

Ďakujem 

0 Citovat

O víkendu Amsterdam, už se to celé začíná rovnat. Paradoxně díky tomu tolik lidí, že byl problém kamkoliv projít. Hospody a venkovní zahrádky přetékaly, plné parky i ulice. V Praze kontrola BP a ID, zpět jen BP. Roušky povinné jen v letadle, v Amsterdamu na letišti za security checkem a ve městě jen v MHD. Jinak pohoda

0 Citovat

Budapest - Hurghada: nikde ziadna kontrola, iba po pristati v Egypte kontrolovali QR kody

cestou spat nekontrolovali vobec nic

0 Citovat

o vikendu PRG- Bordeaux s Ryanair. Zadna kontrol BP ani pas na letiste v Praze (mozna protoze jsme BP uploadovali jiz v aplikace Ryanair pri odbaveni nevim...). V Bordeaux policejni kontrola obcanky nebo pas. V Francii rousky jen v MHD.

Navrat do Prahy, znovu bez kontroly BP ani pas/obcanku / PLF uz neni povinnost. 

0 Citovat

Pátek-Neděle Londýn. Tam Buzz na STN. V letadle roušky, po příletu nic, v buse respirátory tak napůl. V metru už nic. V neděli let zpátky BA. V terminálu nic, v letadle roušky. Po příletu v Praze nikdo nic nekontroloval.

0 Citovat

Londyn me dost zajima  Anglicani jsou zeleni  nejde ani o cestu mezi Irskem a UK ale  pak do Prahy  kde se rika ze neockovani nemusi nic ze zemi EU ale UK uz neni  statem EU ale treti zemi ...tudiz teoreticky  test pred odletem a  pak 5-7 den PCR  Nebo to je oficialne jinak ?

0 Citovat

Azory - Portugalci teda neústálé hrotí respirátory a roušky. Nosí je dost venku, sami v autech, vevnitř povinné, několikrát zažito napomínání za respirátor lehce pod nosem. Při cestě zpátky na odbavení strašná buzerace s formulářem kvůli pevninskému Portugalsku (na ten hodinový přestup v Lisabonu). Samozřejmě, že na Azorech kontrolovali QR kód klasicky okem, v Lisabonu vůbec.

Azory samotné krásné, lidi přijemní, turistů málo, ceny stejné nebo menší jak u nás a odporný kafe 😀

4 Citovat

Tak to se mám na co těšit... :-( Nějaký zajímavý tip na něco neprofláklého, vychytávku... bys neměl, Jardo?

0 Citovat

Mrkni na Poco azul..to údolí od něho směrem k moři je moc pěkné.. skoro nikdo tam nebývá a dá se dojet skoro k němu až dolů kde se ten potok vlévá do moře... a v delgade restaurace Michal..vynikající tuňák...

0 Citovat

Inak co sa tyka vybuchu sopky je tam vsetko v poriadku? Posledne dni citam, ze na Azoroch mali cca 1800 zemetraseni a ocakavaju vybuch sopky, planovali sme ist v maji, tak hadam nebudu nejako rusit lety...

0